Koffiebranden (of eigenlijk koffie roosteren) is het gaar roosteren van de groene zaadjes van koffieplanten. Dit gebeurt in een koffiebrander. Het doel van de koffiebrander is om de warmte gedoceerd over te brengen op de ongebrande koffiebonen. Hierdoor krijgen de koffiebonen een mooie bruine kleur en ontwikkelen zich in de boon de heerlijke aroma’s.

 

 

Een van de belangrijkste bewerking om koffie als koffie te laten worden (na de teelt) is het roosteren. Het roosteren van koffiebonen wordt op een heleboel verschillende methodes en machines gedaan. Van het handmatig roosteren in een pannetje tot de grote continu branders.

 

 

Trommelbrander

Waar wij het over gaan hebben is een trommelbrander. Een trommel- brander is een geïsoleerde kast waar een trommel in ronddraait met daaronder een gas straat. Boven voor de brander zit een trechter waar je de ongebrande koffie in doet en deze vervolgens in de trommel van de brander kan laten lopen. Door de luchtstroom en de stralingswarmte van de trommel wordt de warmte overgebracht op de koffiebonen. Doordat de koffiebonen rondwentelen in de draaiende trommel worden de koffiebonen mooi egaal bruin. Wanneer de koffiebonen gaar en op de juiste brandgraad zijn worden de koffiebonen uit de trommel gelaten en komen de koffiebonen op de koelzeef terecht. Hier worden de koffiebonen gekoeld door een koude luchtstroom en met een roer werk in beweging gehouden waardoor het nabranden gestopt wordt.

 

 

Ontstenen

Tussen de ongebrande koffiebonen kunnen ook kleine steentjes zitten en zeker bij de ongewassen koffie soorten. Deze steentjes gaan mee in de brander en komen er met de koffie mee uit. Wij willen geen steentjes in de koffie hebben, omdat dit voor problemen kan zorgen als de koffie gemalen gaat worden. Na het branden en koelen van de koffie ontstenen we de koffie in de ontstener. Hierin blijven de steentjes en metaal deeltjes achter zodat we zonder problemen de koffie kunnen malen.